Gästbok-Forum

Skriv ett nytt inlägg

 
 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Vi förbehåller oss rätten att redigera, ta bort eller inte publicera inlägg.
612 inlägg.
Observatören från Kristianstad skrev den 11 juni, 2021 den 21:44
Ja, han hade nog tidernas längsta inlägg med mycket snack om bland annat dygnets 24 timmar som ursäkt. Vad nu detta faktum har med saken att göra? Enligt min mening innebär 24 timmar att man har mycket gott om tid. Så är det i varje fall för mig. Att gösen fortfarande ligger på hemsidan är en stor skam och signalerar att fredningen inte är nåt att bry sig om. Nu till nåt helt annat. Under senaste åren har jag lagt märke till att iden, som brukar gå upp för att leka i Torsebro, inte synts till. Har någon mer än jag lagt märke till detta, eller har jag bara varit på plats vid fel tidpunkt?
Andreas från Hanaskog skrev den 10 juni, 2021 den 13:08
Senast förra året så kom jag på folk som satt och tjuvfiskade gös under fredningsperioden uppe i torsebro, varav jag ringde in till NHFO som skulle se om någon av alla tillsynsmän kunde komma ut, ingen kom ut. Jag hoppas utbildningar kommer igång snarast och att det tas till vara på, finns en hel del eldsjälar som fiskar den norra sträckan som vill göra en skillnad 🙂
Christoffer från Krstd skrev den 10 juni, 2021 den 10:05
Hasse, vad har du egentligen att bli förbannad över? De va ni som gjorde felet från början och nu har vi andra tappat tålamodet helt enkelt, jag har fiskat nästan varje dag i april månad i 4 år (i Torsebro) och jag har aldrig stött på en kontrollant, otur eller tur? Eller så är där ingen som kontrollerar helt enkelt. Håller med Ulf att ordentliga skyltar borde prioriteras, och inte enkla varianter som är lätta att ta bort och slänga i ån.. de är väl självklar att folk tillslut tröttnar. Och de har kommit ett par relevanta förslag som ni borde ta till er och låta de träda i kraft redan nästa år. Allt för ett hållbart fiske i slutändan.
Ulf från Krstd skrev den 10 juni, 2021 den 09:40
Om en fiskekortsskylt försvinner så hjälper det inte att sätta upp en likadan till. Går den att men enkla medel att ta bort så kommer den tyvärr att försvinna. Att få upp Ordentliga skyltar borde prioriteras högre enligt min mening.

Hur många tillsyningsmän finns det i fiskevårdsområdet? Vill minnas att det varit runt 10st tidigare.

Hur ser den geografiska spridningen på dessa ut? Bor t.ex. alla nere i Yngsjö så är det inte så konstigt att den Norra sträckan är lågt prioriterad.
Hans Welin från Horna skrev den 6 juni, 2021 den 22:18
Ps. I sista stycket ska det stå, naturligtvis kommet det många
positiva synpunkter och förslag. Ds.
Hans Welin från Horna skrev den 6 juni, 2021 den 21:43
Jag ber om ursäkt för att det dröjt med svaret, skälet är att när jag läst igenom en del av inläggen blev rent ut sagt förbannad men sa till mig själv, lugna ner dig Hasse och ge dig inte in i någon "paj"kastning.Men för arr direkt gjuta olja på vågorna kommer den aktuella Gösen inte att premieras.

Som C, förlåt Observatören mycket riktigt påpekar är alla som avser fiska skyldiga att känna till vilka regler som gäller.
Det är otroligt vad många skäl end el har till varför de fiskat olovlig/olaga och utan fiskekort. Jag fick en fråga om gösen storleksmässigt var godkänd och jag tillstår att jag inte reagerade på fångstdatum.
Jag tycker att vi i forumet måste hålla en balanserad samtalston och undvika personangrepp, åven om man helt enligt reglerna får skriva under signatur.

När det gäller vårt regelverk har det genom åren kommit massor med synpunkter många positiva men men en hel del tveksamma. Här några. Tillåt bara mete, förbjud krokar med hulling, förbjud glindring/trolling i hela området, tillåt bara catch and realis, förbjud allt fiske, man ska inte döda levande djur.

När det gäller skyltningen verkar det på många håll att dom får fötter, inte minst i Torsebro hur mångs jag än ersätter.

Fisketillsynsmännen har ett viktig och ansvarsfullt uppdrag. Dom representerar fiskevårdsområdet och ska inte bara kolla
fiskekort och regler utan också tipsa om platser, betesval mm.
Många påpekar att de inte träffar på tillsynsmännen. Jag vill påstå att man har tur eller otur om man möter någon, området är 3,5 mil långt med två relativt stora sjöar och dygnet har 24 timmar.
Del är helt riktigt att det finns flera som visat intresse för att bli tillsynsman men pga rådande omständigheter genomför Länsstyrelsen fn. inga utbildningar.

Som jag tidigare nämnt kommer det många synpunkter på området
inte bara på forumet utan också på telefon, företrädesvis fredagar efter 8 när man styrkt sig och fattat mod att lämna synpunkter.
Det är naturligtvis också så att det kommer många synpunkter och förslag.

Till sist kommer jag att tänka på när LEIF G W Persson i Skavlands program lämnade synpunkter på att vara till lags.

Med fiskehälsning.
Hans Welin
Fiskevårdsman
Fisketillsynsman
Kassör
Ulf från Krstd skrev den 6 juni, 2021 den 20:01
Folk tycks besöka Hemsidan för nedre helgeåns fiskevårdområde men utan att ta sig tid till att läsa reglerna.
Kanske ligger dom på ett dumt ställe?

Skulle man inte under rådande fredningstider kunna lägga in en temporär startsida som tydligt påtalar just detta, t.ex. "Obs! Just nu råder fredning på Gös fram till 30 juni. All fisk ska ovillkorligen återutsättas vid eventuell fångst"

Som sedan efter låt säga 10 sekunder automatiskt omdirigerar dig till den vanliga hemsidan.
På så sätt kan man inte påstå att man inte kände till vad som gällde, OM vederbörande besökt hemsidan.

Människor är i dagens samhälle tyvärr väldigt lata och man kan behöva presentera regler framför näsan på dem då det tar för lång tid att med några tryck först ta sig till reglerna och läsa igenom dessa.

Skadan är redan skedd och man behöver se över vad som kan göras för att förhindra detta framöver.

Tydlighet är A och O!
Förbannad från Kristianstad skrev den 6 juni, 2021 den 18:45
Fast nu handlar det inte bara om ett litet misstag. Personen blev tillsagd på Facebook redan innan vad som gällde för gösen, efter det valde han att rapportera in den här trots vetskapen om att den blev olovligt upptagen. Nu är ju det största "felet" att fisken blivit upplagd här och konkurrerar med framtida fiskar som blir lovligt tagna, och det sänder ut fel budskap om fiskar laddas upp här fritt under en period där det råder fiskeförbud på en art. Fisken skulle aldrig ha godkänts hör, oavsett storlek. Är dom fredade så är dom, håll gärna informationen om fångsten inom kansliet men att ladda upp här, där alla fiskare (erfarna som oerfarna) kan se. Tänk själv om fler gösar börjar läggas upp upp under fredningsperioden och folk börjar se ett samband att gösarna oftast är som fetast och störst då, tror inte det blir direkt minskat fisketryck på arten då under leken 🙂
Tore N från Växjö skrev den 5 juni, 2021 den 14:57
Är nere och fiskar i era vatten ibland på sommaren, men nu undrar man om man vågar. Ett misstag och det blir ett (nästan) näthat på än den ena och än den andra. Hur rätt ni än kan ha i vissa detaljer, så lägg ner för tusan.
Marcus från Kristianstad skrev den 5 juni, 2021 den 12:13
Krister- finns ju regler av en anledning och likväl som att gratulera ska man få lov att säga till! Och från mitt egna håll så ligger ju största ansvaret hos föreningen som gjorde att detta eldades igång på riktigt. Inte bara 1 fel utan 2. Det första händer å kommer alltid å hända. Å det vet ju du som har så mycket erfarenhet, eller hur? Därför måste man även alltid påpeka saker som är olovligt fiske. Det handlar inte om avundsjuka, du av nån med alla års erfarenhet borde ju veta det.
Christoffer från Krstd skrev den 4 juni, 2021 den 14:19
Klart som f*n att de knackas gös när de inte finns en enda kontrollant längs hela ån förutom gropahålet..där finns inga infoskyltar utsatta på dom flesta ställen. De största problemet är att dom lägger in denna fångsten i sina inrapporterade fångster när den är fredad.. ta tex Torsebro där gösen leker, där skulle de varit skyltar nere vid ån med info och bild på fisken så kanske fler gösar hade överlevt leken o iaf hunnit leka..även info om malen för de är mängder med mal som knackas i Torsebro på vår/sommaren.
Krister från Kristianstad skrev den 4 juni, 2021 den 11:15
GÖSes vilken fin fisk, hur orkar så många ”riktiga” fiskare lägga ner så mycket energi för hur en nybörjare har hanterat en fisk ?
Hade han vetat skulle han inte ens lägga upp den här som tidigare nämnt, alla gör misstag även de ”riktiga” fiskarna.. jag har många års erfarenhet av fiske självklart skall man läsa sig innan om vad det gäller om de olika arterna... men som en nybörjare är det inte lätt !!! Jag är 110% säker på att det är många som klubbar en gös mellan 15maj-30juni som inte många vet om det så sluta gnäll och sluta vara avundsjuka skitfiske på er !!!
Kansliet HHFO från Kristianstad skrev den 4 juni, 2021 den 09:50
Givetvis ska det stå Kansliet NHFO
Kansliet från Kristianstad skrev den 4 juni, 2021 den 09:49
Var så säkra. Det kommer ett svar. Eftersom det ska vara seriöst och genomtänkt så hav tålamod.
Christoffer från Krstd skrev den 4 juni, 2021 den 09:45
Vi kan nog inte förvänta oss ett seriöst och genomtänkt svar tyvärr...dom är nog medvetna om sin tabbe..
Marcus från Kristianstad skrev den 3 juni, 2021 den 15:16
Bengt- att fiskar ska kunna registreras under hela året är ju för att det finns betydligt fler arter att fiska efter under dom månaderna än just lax/öring.
Marcus från Kristianstad skrev den 3 juni, 2021 den 15:14
Haugur- det känns som att vi kommit ifrån diskussionen om han som olovligt behöll gösen, han vet ju vad som gäller numera. Dock vill man nu rikta lite kritik åt föreningen som lägger in gösen trots omständigheterna. Misstag gör alla å det viktiga är ju att man inte gör om dom.
Observatören från Kristianstad skrev den 2 juni, 2021 den 20:49
Nej, men innan man påbörjar sitt fiske är man skyldig att ha full insikt och kunskap om vilka regler som gäller. Att sen påstå att man inte visste har ingen som helst betydelse juridiskt. För övrigt handlar detta ärende inte om olagligt fiske, utan olovligt fiske. Olaga fiske är brott mot Hav och Vattenmyndighetens regler, medan olovligt fiske är brott mot fiskevårdsförenings regler eller mot fiskerättsägare.
Haugur från Kristd skrev den 2 juni, 2021 den 17:04
Känns ju inte som en medveten handling att fiska upp gösen olagligt, då han man ju aldrig lagt upp en bild på fisken...
Observatören från Kristianstad skrev den 2 juni, 2021 den 14:44
Ja, man tror knapp det är sant. Nästan så man känner för att kontakta pressen och låta dom rota vidare i det hela.
Bengt från Kristianstad skrev den 2 juni, 2021 den 13:50
Att en fisk registreras under fredningstiden är för mig en gåta då det råder fiskeförbud på ärten.
Men är en ännu större gåta att fiskar ska registreras hela året.
Tex laxartad som e fredad 1-10 till 1 januari.
Under den tiden råder det väl fiskeförbud på fisken.
Men de e ok o registrera fisk.
Va e de för uppmaning till tjuvfiskeri.
Men bra för nedre Helge å o regga fisk som de råder fiskeförbud på.
Klara o tydliga fingervisning hur fisket ska bedrivas.
Enligt mig vidrigt.
Förbannad från Kristianstad skrev den 2 juni, 2021 den 13:02
Haha men snälla, avundsjuka? Fisken är ihjälslagen under en period där förbud gäller, en romstinm hona av den storlek är oerhört viktig för framtida gösbestånd i ån. Att du är imponerad och får för dig att vi är avundsjuka visar bara på vilken enorm okunskap du besitter. Hade han valt att släppa tillbaka så hade jag kunnat gratulera till, vad jag hoppas på, en fin bifångst. Men nu är den ihjälklubbad och det är vad som gör folk upprörda, med all rätt om man är mån om vårt fiskevatten. Och dess bestånd.
Christoffer från Krstd skrev den 2 juni, 2021 den 12:58
Nja inget i stoltsera med, en annan som är seriös metare avstår från gösen under leken på grund av fredningstiden, hade jag fått denna gösen och registrerat den i storfiskregistret kan du nog själv lista ut hur de skulle sluta..
Att förvänta sig ett relevant och vettigt svar är nog för mycket begärt men vi andra kan helt klart bortse från fredad gös framöver och fortsätta meta som vanligt antar jag? De har kommit upp två bifångster denna våren UNDER fredningstiden som varit större än denna gösen men fångstmännen har valt att inte stoltsera med fiskarna.
Imponerad! från Kristianstad skrev den 2 juni, 2021 den 09:51
Wow vilken fisk! Blev riktigt imponerad av gösen! Kommer bli ett svårt rekord att slå. Väl värt! Många som är avundsjuka i kommentarerna här. Kämpa på så kommer ni nog med få en bjässe någon gång.
Observatören från Kristianstad skrev den 1 juni, 2021 den 22:03
Fredad fisk eller fisk som inte håller fastställt minimimått skall återutsättas oavsett skick. Om fisken är mycket svårt sargad bör man avliva den först, så att den slipper lida. Man får alltså inte ta tillvara den och skylla på att den var för svårt skadad för att överleva. Om så vore fallet skulle oseriösa fiskare snart sätta detta i system. Därav denna, enligt många, konstiga regel.
Förbannad från Kristianstad skrev den 1 juni, 2021 den 14:36
Vill även tillägga att bild med fisk och Lina i håven finns, och där ser den inte speciellt intrasslad ut. Inte heller är där minsta lilla spår av blod på fisken så det får mig bara att betvivla ännu starkare att den ens varit illa krokad.
Förbannad från Kristiabstad skrev den 1 juni, 2021 den 14:33
Personen i fråga spinnfiskar uteslutande, jag har svårt att se hur en spinnfiskad gös skulle kroka sig själv så illa att den inte går att sätta tillbaka. Jag har haft en del gösar som blivit krokade i svalget vid deadbait-mete som jag lyckats kroka av relativt smidigt, även om man kanske fått spendera en tid efter för att få fisken att simma iväg. Blir man ertappad utan fiskekort och har klubbat fisk så ska fisken slängas tillbaka i vattnet, oavsett hur död den är. Tycker att samma skulle infalla en klubbad fisk under fredningstid, istället stoltserar man med den. Går såklart bara spekulera, bara fruktansvärt sorgligt att rent generellt se en så viktig fisk bli klubbad, men ännu mer nu när dom egentligen ska ha sin frizon. Fisken är olovligt tagen, den bör inte vara med och konkurrera om största fisken 2021.
Marcus från Kristianstad skrev den 1 juni, 2021 den 14:21
Till förbipasserande, om läget va så som du beskriver det så hade jag istället frånskrivit mig misstaget med att säga hur illa fisken tog skada DIREKT istället för att säga att man inte visste om reglerna!
Förbipasserande från Kristianstad skrev den 1 juni, 2021 den 14:10
Hej, jag gick med hunden vid biljard när mannen med keps och luva fick gösen, de försökte kroka av den direkt i håven
Men den hade trasslat in sig såg de ut som. De gjorde 2-3 försök vid trapporna sedan lyfte de upp den till gräset och
försökte där med men lyckades inte så bra, de såg inte skickliga ut det kan va anledningen till att den inte blev återutsatt.
Observatören från Kristianstad skrev den 1 juni, 2021 den 10:24
Tack, Markus, Christoffer och Förbannad, för era inlägg. Ni har full koll på läget.